Loading...

Kad svane dan (2012)
IMDbPrilikom iskopavanja na mjestu gdje je nekada bio Judenlager Semlin, koncentracijski logor u Beogradu, radnici pronalaze kutiju s dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isaac Weiss. Profesor glazbe Miša Brankov saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi koji su ga, prije nego što su odvedeni u logor, dali na čuvanje prijateljima, Brankovima. U kutiji je i nedovršena glazbena partitura pod nazivom "Kad svane dan", koju je komponirao Isaac Weiss. Tragajući za istinom o sebi, profesor traga i za malo poznatom istinom o logoru. Istovremeno, postaje opsjednut dovršavanjem započete kompozicije i izvođenjem maestralne molitve za mrtve na mjestu nekadašnjega logora.
gledaj film

Orkestar (2011)
IMDb
Priču o Saši Lošiću, Plavom orkestru i jednoj generaciji - ispričao je sarajevski režiser Pjer Žalica u filmu “Orkestar” - velikoj, ambicioznoj dokumentarističkoj simfoniji u kojej režiser “orkestrira” tri desetljeća pop-kulture, kulturne i političke povijesti Jugoslavije i BiH. Praktički iz srednje škole postali su najveća pop-atrakcija Jugoslavije osamdesetih. Praćeni podrškom tadašnjeg diskografskog giganta Jugotona, prodali su u nekoliko mjeseci pola milijuna ploča i postali idoli tinejdžera, a još više tinejdžerica. Koketirali su s narodnjacima, bili naivno politični, nešto poput “socrealističkih Beatlesa”, kako je to sročio lajbahovac Jani Novak.
gledaj film

Moram spavat', anđele (2007)
IMDb
"Moram spavat' anđele" ljubavna je priča, obiteljska drama, smještena u sedamdesete godine.U mirnoj provinciji, u omanjem gradu bivše Jugoslavije, devetogodišnji dječak živi naizgled sretno i lijepo djetinjstvo. Uz njega su roditelji, majka i otac te djed i baka. Njegova obitelj podrazumijeva ljude različitog podrijetla, shvaćanja i obrazovanja. Otac je liječnik, Hrvat, majka je Srpkinja, djed revolucionar starog kova, dok baka inzistira na poštivanju religioznih običaja. Prava drama započinje u trenutku kada otac napušta obitelj i ulazi u vezu sa ženom koju poznaje iz mladosti. Suočen s rastavom roditelja, dječak provodi sve više vremena izvan kuće, a pravog prijatelja nalazi u vršnjakinji i susjedi Luciji.
gledaj film

Zagrebačke priče (2009)
IMDb


Zagrebačke priče su Omnibus devet kratkometražnih filmova čija su tema svakodnevica stanovnika glavnog grada Hrvatske različitih naraštaja, društvenog položaja, interesa i očekivanja... 2009. godine, premijerno je prikazan prvi omnibus Zagrebačke priče koji se sastojao od 9 kratkih filmova izabranih od 109 scenarija pristiglih na javni natječaj. Zagrebačke priče su prikazane u kino distribuciji i kao omnibus te kao pojedinačni filmovi, prikazane su na još 50-tak festival u zemlji i svijetu na kojima su osvojili 15-tak nagrada.
gledaj film

Noćni brodovi (2012)
IMDb

Zadnja je ljubav jednaka kao prva, neočekivana, začuđujuća i nespretna. Stotinu je priča o prvoj ljubavi, ovo je priča o zadnjoj. O romansi koju nitko nije očekivao, i nikada se ne bi dogodila, da Helena i Jakov nisu skočili preko ograde balkona i kao sedamdesetogodišnji tinejdžeri pobjegli u noć. Pobjegli su iz staračkog doma. I život će odjednom postati drukčiji: autom koji ne može u rikverc krenut će neutabanim stazama, bacit će mobitele u rijeku, poslati svakodnevicu kvragu i kao bjegunci krenut u posljednju avanturu, gdje čeka brod na koji Helena nije otišla prije šezdeset godina.
gledaj film

Čuvari noći (2008)
IMDb

Mahir je noćni čuvar u salonu namještaja. U braku sa Žeraldinom je tri godine, ali još nemaju djece. Mahir umisli da je trudan i počne povraćati. Brizla, čuvar u susjednom salonu sanitarija, partner u igri ‘’Čovječe ne ljuti se’’ i neko s kim Mahir dijeli trenutke tišine i zamišljenosti u noćnoj smjeni, primjeti da se sa Mahirom nešto događa, ali mu nije ni na kraj pameti da bi ovaj mogao biti u drugom stanju.Smjenu završavaju redovnom jutarnjom kavom. Mahir osjeća da mu je bolje, više ne povraća. Možda i zbog toga što je prije par sati saznao da je Žeraldina trudna.
gledaj film

Buick Riviera (2009)
IMDb
"Buick Riviera" je psihološki triler o dvojici emigranata iz Bosne i Hercegovine. Njihov susret u Americi pretvara se u dramu koja će im zauvijek promijeniti živote. A sve je započelo još početkom rata, daleko od Amerike, u njihovoj bivšoj domovini. Buick Riviera je inače stari automobil prema kojem Hasan Hujdur (Slavko Štimac) gaji veliku privrženost i ljubav. Hasan živi sa Angelom (Aimee Klein), ali je njegova prava ljubav stari automobil. Igrom slučaja Hasan upozna Vuka Šalipura (Leon Lučev), također emigranta iz Bosne i Hercegovine, koji se na prevaru uselio u SAD. U početku, obojica se rado sjećaju djetinjstva i života u bivšoj domovini...
gledaj film

Hildegard (1983) TV drama
IMDb

TV drama "Hildegard" bila je proglašena najboljom TV dramom na području bivše države
gledaj film


Holding (2001)
IMDb
Bliži se Božić i vrijeme darivanja te mu na pamet padne dobra poslovna ideja - milenijske vinske čestitke. Mirek okuplja radnike za posao i daje oglas u novine, na koji se javlja povratnica iz Njemačke Tea. Svidi se Mireku i on je zaposli. Problemi nastaju s Mirekovim dobavljačem vina. Njegovo vino je prekiselo i treba naći drugog dobavljača. Uđe u posao sa Šušnjarom, koji se bavi mutnim poslovima. Da dobije od njega vino, mora sakriti četiri prokrijumčarena Kurda u svoj stan. Šušnjarino vino je preslatko, ali Božić je pred vratima i Mirek nema vremena za traženje novog dobavljača.
Gledaj film

Hoću živjeti (1982)
IMDb
Seoski gazda Marko Mlinarić želi modernizirati rad na obiteljskom imanju. U skladu s tim namjerava prodati konje i u kooperaciji uzgajati svinje, no njegov stari otac Petar u žalu za konjima pokušava samoubojstvo. Jednako šokantna za Marka odluka je njegova sina Filipa da se oženi lijepom, no gluhonijemom i siromašnom djevojkom Terezom...
gledaj film


Hranjenik (1970)
IMDb


Drugi svjetski rat. Izgladnjeli logoraši, u koncentracijskom logoru, podvrgnuti su svakodnevnoj torturi kapa, logoraša koji se odlučio na suradnju s Nijemcima. Oni nemaju mogućnosti da mu se suprotstave jer su izgladnjeli i preslabi. Izabiru najjačeg među sobom i počinju ga hraniti, odričući se tako svoje hrane u njegovu korist, ne bi li ga učinili dovoljno jakim da ubije kapa. No, hranjenik se uskoro okreće protiv njih...
gledaj film

Ciguli Miguli (1952)
IMDb
Partijski funkcionar Ivan Ivanović dolazi u provincijski gradić kako bi privremeno zamijenio odsutnog referenta za kulturu. Fanatično revan u nastojanju da kulturni život reformira na način koji on smatra socijalističkim i za narod najkorisnijim, Ivanović ukida svih pet glazbenih društava koje djeluju u gradiću - obrtnički Crveni kos, umirovljenički Milopoj, obrtničko-radničku Hrvatsku zoru, vatrogasnu Trubu i činovničku Socijalističku zoru. Također, daje nalog da se s gradskog trga ukloni spomenik pokojnom mjesnom skladatelju Ciguliju Miguliju. Takvi Ivanovićevi potezi izazovu odlučan otpor građana, napose omladine...
gledaj film

Crni biseri (1958)
IMDb

Kada upravitelj doma za maloljetne prestupnike, nakon još jednog sukoba sa štićenicima, napušta samostan na obali Malog Ostrva, oni upoznaju Marsovca, turistu koji im predlaže da poprave stari nasukani brod i krenu njime u svijet. Dječaci oduševljeno pristupe ostvarenju ove primamljive zamisli da bi uskoro otkrili da je Marsovac, koji je brzo zadobio njihove simpatije, ustvari novi upravitelj Marko. Suočeni sa zabranom rada na brodu i brojnim posljedicama njihovih nestašluka dječaci čine sve kako bi dokazali novom upravitelju da se nije prevario u njima.
gledaj film

Čovek iz hrastove šume (1964)
IMDb

Nekada sluga, usamljeni čobanin u planini, u doba okupacije nasilnik i ubojica - Maksim, u ime mutnih političkih koncepcija, terorizira nekoliko sela, u zabačenom planinskom kraju. Pod maskom crnoberzijanke, gradska žena održava stalnu vezu između varošice i sela u planini i organizira pokret otpora. Zaljubivši se u nju, stjecajem okolnosti, Maksim shvati da gradska žena želi zlato, zbog čega upetostruči posao ubojice da bi došao do novca. Suradnik Maksima-ubojice - Maksim-dječak - otkrije ulogu gradske žene. Maksim ubojica pođe u varoš da se osveti. U unakrsnoj vatri gine usamljeni čovjek Maksim.
gledaj film

Čovek nije tica (1965)
IMDb
Ljubavna romansa između starijeg, cijenjenog stručnjaka koji privremeno dolazi u industrijski grad, radi montaže mašina i mlade frizerke u čijoj je kući odsjeo, i posljedice jednog takvog odnosa, naročito kad se u njega umiješa i jedan mladi šofer i jedan putujući cirkus.
gledaj film


Balada o svirepom (1971)
IMDb
Dmitar je usamljenik koji već godinama živi sam u planini, u svojoj šumskoj kolibi. On je čovek s kojim se sudbina surovo poigrala: zatekao je svoju ženu u krevetu s drugim (Rade Marković). U znak osvete, naterao je preljubnika da plati srebrnjak njegovoj ženi za usluge, a nju je zatim izvrgao ruglu. Zato ga žena napušta i odvodi sina sa sobom. Mnogo godina kasnije, u kolibu dolazi njegov brat i moli ga da mu pomogne u hvatanju bande razbojnika koja će tuda proći. Vođa razbojnika je isti onaj čovek s kojim ga je žena jednom davno prevarila...
gledaj film


Svjedoci (2003)
IMDb
Radnja filma se odvija u hrvatskom gradiću blizu prve crte bojišnice prije nešto više od deset godina. Trojica hrvatskih vojnika odlaze sa bojišnice na dopust i alkoholizirani odlučuju podmetnuti bombu u kuću Srbina koji je, navodno, krijumčar i kamatar. Na svoje iznenađenje, Jovana Vasića zatiču kod kuće iako je trebao biti na putu. U poptuno nepredviđenoj situaciji reagiraju impulzivno i ubijaju ga. Tek nakon strašnog zločina otkrivaju da Jovan nije bio sam kod kuće i da je ubojstvo vidjela njegova mala kći. Odluče je oteti i sakriti u garaži koja pripada majci (Mirjana Karanović) jednoga od njih.
gledaj film


Trofej (1979)
IMDbKada su socijalne razlike u našem društvu dostigle tačku koja se više nije mogla tolerisati, osnovane su komisije za ispitivanje porekla imovine. Za predsednika jedne takve komisije imenovan je stari borac, inače čuvar u lovištu za visoku divljač, u čemu ima i izvesne simbolike. Kroz rad ove komisije, prikazani su i neki autentični slučajevi koji su bili predmet interesovanja šire javnosti. Posao komisije je složen, odgovoran, vrlo često delikatan, protkan dramatikom i tragikom. Da li će čuvar lovišta „uloviti“ trofej?
Izvor: sr.wikipedia.org
gledaj film
Loading...