Loading...

Sjaj u očima (2003)
IMDb

Priča o ljubavi dvoje izbjeglica u koju se upliću duhovi prošlosti i različitosti prezentirane u formi duhovitih flashbackova. Srbin Labud je mladi student koji je usljed sukoba u regiji zajedno sa ostalim izbjeglicama bio prisiljen napustiti Krajinu. Rastao se sa djevojkom Vidom kojoj nastoji ući u trag no u međuvremenu u njegov život ulazi druga. Riječ je o Romani, djevojci 's druge strane' koju su neprilike također natjerale na napuštanje rodnog mjesta. Upoznaju se preko 'Happy Millennium' agencije za spajanje parova te započinju vezu u teškim životnim uvjetima.
gledaj film

S.P.U.K. (sreća pojedinca - uspjeh kolektiva) (1983)
IMDb

U naslovu ove komedije, snimljene u doba omladinskih radnih akcija, krije se nekad popularna akcijska parola "Sreća pojedinca - uspjeh kolektiva". I doista, sreća komandira Vlade ovisi o ostvarenju njegovog cilja : na omladinskoj radnoj akciji na Savi njegova brigada mora biti najbolja! Međutim, obzirom na okolnosti, čini se da mu to neće uspjeti. No, na Vladinu sreću, pojavi se grafit kojim anonimni brigadir tvrdi da je nesretan te komandir ponovno dobiva šansu potvrditi svoje sposobnosti. Započinje lov na autora grafita, no kako istraga napreduje, broj pisaca raste kao i broj različitih rukopisa...
gledaj film

Majka asfalta (2010)
IMDbMlada majka sa sedmogodišnjim sinom na božićnu večer bježi od nasilnog supruga u hladnu zagrebačku noć. Mare i Janko mladi su bračni par čiji je brak u krizi. Zbog suprugovog zlostavljanja Mare će na božićnu večer biti primorana napustiti obiteljski dom sa njihovim sedmogodišnjim sinom Brunom. Na hladnim zagrebačkim ulicama jedini koji će im pružiti pomoć usamljeni je zaštitar Milan, koji cijeli život žudi za ljubavlju i obitelji.
gledaj film

Rad na određeno vreme (1980)
IMDbPriča o životnim problemima nastavnika koji "privremeno", tj. deset godina, stanuje kod udate sestre, u pretrpanom jednosobnom stanu u kojem, također "privremeno", živi i sestra njegovog zeta. Ima diplomu, ali nema stalan posao. Radi privremeno kao nastavnik. Jedan njegov učenik želi pronaći "novog tatu" ali da ga on sam izabere, a ne njegova mama.On vidi svog nastavnika kao mogućeg kandidata.
gledaj film

Suncokreti (1988)
IMDb

Najnesrećniji umiru dva puta. Prvi put kad ostanu napušteni i sami. Priča o starom čoveku i njegovoj usamljenosti. Samo malo ljudskosti i topline bilo je dovoljno da ovaj čovek svoju starost doživi kao najlepši period u životu.
gledaj film

Tango argentino (1992)
IMDb
Film Gorana Paskaljevića iz 1992., u kojem je svoju posljednju ulogu ostvario Mija Aleksić. Drama obavijena sjetnim humorom govori o dječaku koji će uspostaviti nježna i dirljiva prijateljstva sa usamljenim starim ljudima. Film je dobio nagradu publike na jednom od najprestižnijih filmskih festivala, onom u Veneciji...
gledaj film

Ranjena zemlja (1999)
IMDb

Priča prati zbivanja u jednom beogradskom skloništu za vreme bombardovanja. Sudbine ljudi, žena i dece, izmeštenih iz svojih svakodnevnih života, prepliću se sa potresnim dokumentarnim svedočanstvima koje jedan TV reporter, čiji su dete i žena u skloništu, beleži širom razorene i opustošene Srbije. U teskobnoj atmosferi podzemnog skloništa, odvijaju se drame, rađaju se ljubavi i prijateljstva, broje se oboreni avioni i projektili, iščekuju vesti o sinovima na frontu, smenjuju se strepnja, nada i očajanje i sve to, obojeno posebnim humorom, sliva se u veliku metaforu o jednoj ranjenoj zemlji.
gledaj film

Četverored (1999)
IMDbKronika stradanja Hrvata u Bleiburškom polju i na Križnom putu kojim su zatočenici prošli poslije završetka rata. Film prikazuje atmosferu u Zagrebu pred dolazak partizana i pozornost usmjeruje na sudbinu skupine glumaca HNK koji odlučuju da s dijelovima poražene vojske odu u izbjeglištvo. Njihove sudbine isprepleću se sa sudbinama vojnika i civila na putu do Bleiburga, prateći sve veću neizvjesnost u koju odlaze, potpunu anarhiju koja prati povlačenje i surove obračune do kojih dolazi između pojedinih vojnih starješina zasljepljenih mržnjom i porazom. U drugom dijelu kronike nakon predaje i zarobljavanja na Bleiburškom polju, izbjeglice prolaze kroz surovo zatočeništvo na Križnom putu povratka, gdje ih mori glad i žeđ, a na svakom koraku vreba smrt.
gledaj film

Kuća pored pruge (1988)
IMDb

Nakon što albanski separatisti siluju mladu srpkinju njena cijela obitelj odluči odseliti u Srbiju. No ispostavi se da im život u novoj sredini nimalo neće biti lagan...
Srpska obitelj (djed, otac, majka, sin i kći), odeslila se sa Kosova nekuda u Srbiju. Neposredan povod za napuštanje rodnog ognjišta je što je nekoliko albanskih separatista silovalo kćerku. Ali, život u novosagrađenoj kući na periferiji gradića nije donio smirenje. Traume koje su ponjeli prate ih i dalje, a na to se nadovezuje i nerazumijevanje, čak neprijateljstvo nove sredine.
gledaj film

Ranjeni orao (2009)
Ocjena: n/a
Film "Ranjeni orao", poput serije, nastao je adaptacijom istoimenog romana koji potpisuje Mir-Jam, odnosno srpska spisateljica Milica Jakovljević koja je pisala pod tim pseudonimom. U centru radnje filma "Ranjeni orao", kao i serije, se nalazi mlada žena Anđelka koja u potrazi za ljubavlju i svojim mjestom u društvu dolazi u sukob sa konzervativnim shvaćanjima patrijarhalne sredine.
Glavni lik je mlada pravnica Anđelka Bojanić, koja se udaje za kolegu Tomu Đurovića. Na početku sve izgleda idealno, ali samo se čini, jer Anđelka krije svoju prvu veliku ljubav, razmaženog i lažljivog bogataškog sina Gojka.
gledaj film

Zlatno tele (2010)
Ocjena: n/a


Predstava dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu
Ostap Bender, u ovoj priči se bavi "velikim kombinacijama", kako bi opstao u mutnim vremenima sovjetskih reformi. Pod geslom "Benzin vaš, ideje naše", na veoma vešt način uspeva da iskorišćava slabosti društvenog sistema. Na putu ka zacrtanom cilju, upoznaje Dmitrija Balaganova, koji mu je, čak, i neka vrsta kolege, s tim što on, kako bi uspeo da preživi, radi u okviru svog esnafa "Sinovi poručnika Šmita". Kasnije im se pridružuje i bivši robijaš Adam Kozlevič, i Panikovski, bivši sin poručnika Šmita, koji je izbačen iz esnafa, jer je prekršio konvenciju. Cilj te grupe je sasvim jasno i precizno definisan - opljačkati Aleksandra Korejka, koji je nelegalno zgrnuo milione rubalja od propalih društvenih ulaganja.
gledaj film

Erogena zona (1981)
IMDbMoca-Momcilo Stojisavljevic odslužio je vojni rok i vraca se kuci. Problemi koji ga vec cekaju su zaposlenje, roditelji, stara ljubav, stan. Dolazi mu i devojka iz vojnickih dana koja je ostala u drugom stanju. Moca radi u kombinatu koji proizvodi jaja i pilice. Impresioniran je modernom tehnologijom i zgranut automatizmom i kibernetikom. Otvorenih cula prolazi kroz sve faze rada i sve rizike, izlažuci svoje "erogene zone" životu i njegovim iskušenjima.
gledaj film


Kenjac (2009)
IMDbGodina je 1995. Ljeto kada će se dogoditi Oluja. Boro, čovjek godinu i pol udaljen od proslave četrdesetog rođendana, sa ženom Jasnom i sinom Lukom nakon sedam godina odlazi u Drinovce, svoje rodno selo u Hercegovini. Želi vidjeti brata koji je sa obitelji uspio izaći iz Sarajeva. Znao je da je brat ranjen, ali pri prvom susretu nakon niza godina otkriva da će brat ostatak života provesti u invalidskim kolicima. Boro je u konstantnoj svađi sa Jasnom, a s ocem Paškom, kojeg krivi za majčinu smrt, uopće ne razgovara. U dva tjedna kolovoza 1995. Boro će razriješiti godinama dubok sukob s ocem, naučit će biti bolji muž i otac, a u svemu tome će ne malu ulogu odigrati jedan magarac.
gledaj film


Oficir s ružom (1987)
IMDbGodina je 1945. u tek oslobođenom Zagrebu. U život mlade žene sa trećeg sprata secesijske kuće ulaze dvoje ljudi, oslobodilaca, za koje se rat završio, revolucija još uvek traje, a život tek započinje. To su mladi poručnik i njegova devojka. Ljubav među njima polako gasne, a rađa se nova između poručnika i mlade žene u čijem su stanu, koja će postepeno poprimati tragične dimenzije... U seoskoj kafani ukršta se mali svet ljudi koji su se sticajem okolnosti, neki prisilno a neki dobrovoljno, u njoj zatekli. Tu su sezonci, siledžije, penzioneri, domaćice, dame sumnjivog morala, muzikanti... Ali i lokalni politikanti i moćnici, koji situaciju svojim postupcima dovode do usijanja, što na kraju kulminira tragedijom.
gledaj film


Početni udarac (1990)
IMDb
Dvoje učenika srednje škole, različitog socijalnog porijekla, nemaju više nikakvu potporu u svijetu svojih roditelja i nastavnika. Jedinu podršku nalaze u prijateljima iz razreda, od kojih je jedan najbolji sportaš, a drugi dobrodušan, nesnalažljiv momak. Ono što ih razlikuje od drugih je što, iako su apsolutni autsajderi, svoj položaj prihvaćaju kao prirodno stanje. Ono što bi se svuda tretiralo kao nesreća oni doživljavaju kao dobitak, jer smatraju da tek izgubivši sve, pripadnik njihove generacije može dobiti ono najviše: otpusnicu iz duhovnog svijeta one Jugoslavije koju su stvorili starij
gledaj film


Gospa (1990)
IMDbMaleno hercegovačko selo Međugorje 1981. godine. Šestoro djece govori svećenicima da im se svaki dan ukazuje Majka Božja prenoseći im poruke mira i vjere. Iako u početku sumnjičavi, svećenici predvođeni fra Jozom Zovkom (M. Sheen) saslušaju djecu i povjeruju. Vijest o ukazanjima ubrzo se proširi cijelom okolicom, te vjernici počinju svakodnevno obilaziti mjesto ukazanja, brdašce blizu crkvenog posjeda. Nagla velika vjerska okupljanja ne sviđaju se pripadnicima lokalne vlasti, u službi tadašnje komunističke Jugoslavije, koji u tome vide raspirivanje nacionalizma i otpora prema režimu...
gledaj film


Metak u leđa (1976)
IMDb


U studenom 1941. godine četnici su prekršili sporazum s partizanima i doslovno prodali Nijemcima grupu partizanskih boraca.Tragičan junak je jedan poručnik bivše jugoslavenske vojske, domoljuba koji ne prihvaća poraz u ratu i okupaciju zemlje. U trenutku odluke, kada se odlučuje za priključenje partizanima, dobiva metak u leđa od strane četnika s kojim se do tada borio...
gledaj film


Dobrovoljci (1986)
IMDb


Priča o sedam "dobrovoljaca" koji su iznenada i bez svoje volje uvučeni u rat za koji ne znaju gdje se vodi, zbog čega se vodi, niti protiv koga je usmjeren. Kroz niz komičnih situacija govori se o bezumlju ratnih sukoba. Događaj se odvija na idiličnoj plaži koja je ratni položaj "dobrovoljaca". Međutim "zračni desant" i dolazak "neprijateljske" podmornice stvaraju nove zaplete s dramatičnom završnicom.
gledaj film
Loading...