Loading...


Hiljadarka (2015)
IMDb


Mladić Atif Kurtović (Trifunović) prvi puta u životu silazi u rudarsku jamu kako bi nastavio točno tamo gdje je njegov sada umirovljeni otac stao - postao rudar-udarnik. Međutim, njegova sudbina ubrzo se u potpunosti mijenja kada bude izabran kao lice koje će krasiti najvrijedniju novčanicu u državi, novčanicu u iznosu od tisuću dinara (tzv. "hiljadarku"). Tako se Atif uskoro nađe na putu za Beograd gdje će ga Titov osobni fotograf (Pervan) uslikati za povijest. U cijelu priču uskoro ulazi i mlada djevojka čiji nadimak nije slučajno "Hiljadarka" (Bukva) u koju se Atif do ušiju zaljubljuje. A kada Tito (Kojo) najavi svoj osobni posjet Atifovom rodnom gradiću - za sve junake ove simpatične priče započet će avantura koju će pamtiti do kraja života.
gledaj film


Mamaroš (2013)
IMDb
Film govori o Peri Iliću, Beograđaninu koji neposredno pred bombardovanje 1999. godine dobija zeleni karton za useljenje u Ameriku. Međutim, Pera je samac koji od rodbine ima jedino majku Maru, pa ne želi ni po koju cenu da putuje bez nje. Zato prolazi kroz čitav niz dodatnih zapleta kako bi i majci obezbedio vizu, nakon čega konačno uspevaju da se domognu Amerike, gde se susreću sa Perinim prijateljem iz detinjstva, Žikom. Pera ima teškoće da se prilagodi i nađe posao u novoj sredini, ali njegova majka Mara, komunistkinja koja je ceo svoj život mrzela Ameriku, bolje se snalazi.
gledaj film


Gremo mi po svoje (2010)
IMDb


(Mi idemo svojim putem - slovenski preveden
Protagonisti filma su Aleks i njegovi prijatelji, mladi izviđači, koji slobodno vreme provode kampujući pored reke Soče. Njihov starešina sve shvata suviše ozbiljno i to će prouzrokovati mnogo problema, jer dečaci su mnogo više zainteresovani za devojčice nego za kamp...
gledaj film


Gremo mi po svoje 2 (2013)
IMDb


(Mi idemo svojim putem 2) - slovenski prevedenNevaljali dečaci izviđači i njihov starešina vratili su se u staru dolinu, ali njihov uobičajen raspored poremeti dolazak odreda štajerskih izviđaka pod vođstvom izrazito takmičarski nastrojenog starešine... Tvdoglavost oba komandira vodi u haotični rat između kampova, sve dok ne pronađu zajedničkog neprijatelja - inspektorice koja želi da vidi da li svi poštuju nova evropska skautska pravila...
gledaj film


Bulevar revolucije (1992)
IMDbBiljana (Maljevic) je sedamnaestogodisnja ucenica, kci jedinica beogradskog policajca (Zupcevic) koji zajedno s njom zivi u derutnoj kuci u siromasnoj beogradskoj periferiji. Obitelj, traumatizirana samoubojstvom bake, bit ce dovedena na kusnju kada Biljana jednog dana, setajuci na Bulevaru revolucije, postane metom nasrtanja nasilnika. Od neugodnosti ce je spasiti Dragan (Lecic), jedan od bosova beogradskog podzemlja, koji se istovremeno zaljubi u nju. Ljubav je obostrana, ali Biljanu zbunjuje to sto Dragan, iako je obasipa novcem i poklonima, vezu nastoji odrzati platonskom. U medjuvremenu, njen otac doznaje s kime mu se kci vidja, i ponizen i osramocen, spreman je okrenuti se nasilju.
gledaj film


Cirkus Columbia (2010)
IMDb
'Cirkus Columbia' pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. Nakon vladavine komunizma, izabrana je nova demokratska vlast, te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. On je sada bogat čovjek, te se vraća s novom, mnogo mlađom ženom i novim Mercedesom. Željan je sitnih osveta, a prva njegova pobjeda je izbacivanje bivše žene i sina iz kuće u kojoj su stanovali. No, onda se njegov sin Martin i njegova nova žena Azra zaljubljuju. Rat kuca na vrata malog grada i kada sve počinje izgledati izgubljeno za Divka, on dobiva jednu stvar zbog koje se i vratio: svoju bivšu suprugu.
gledaj film


Beli lavovi (2011)
IMDb
Beli lavovi je priča koja govori o ljudima, intelektualcima koji se teško snalaze u ovim teškim vremenima, pa su prinuđeni da rade poslove, koje inače ne bi. Operska pevačica Bela, peva operske arije po kucama. Filmski roditelj Gruja, umesto igranih filmova snima svadbe i sahrane. Filozof Baki je noćni čuvar. Glavni junak Dile želi da promeni nešto. Pritisnut snovima o boljem i pravednijem životu, izazvan pričama o radnicima, seljacima i postenoj inteligenciji koje nema ko da povede u neki bolji život, Dile je odlučio da uzme stvar u svoje ruke.
gledaj film


Sinovci (2006)
IMDb


Kada je 21. novembra 1991, na dan svoje krsne slave, Svetog arhangela Mihajla, Obrad Srećković, seljak iz Velikog Krčmara, pošao da na vukovarskom ratištu pronađe svog sina Milana, poneo je "sve što nana pakuje vojniku": kolač, pečenje, koljivo, flašu rakije, pismo od devojke i čarape. Obrad nekako stiže do sremskih pustopoljina, ali zaluta u sumrak i, kada ga već polako počne hvatati panika, ugleda vojnički logor. U logoru pronalazi Milana Srećkovića iz Velikog Krčmara, ali to nije vojnik koga Obrad traži. Uskoro se pojavljuje i drugi Milan Srećković iz istog sela, i kada Obrad već bude slutio neku vojničku podvalu i bude bio spreman da se brani, major Vukašin Katunac, komandant zborišta, pojavljuje se s pravim Milanom, Obradovim sinom
gledaj film

Ljubav i drugi zločini (2008)
IMDb
Novi Beograd je dio Beograda zamišljen kao socrealistički grad budućnosti. Beton i melankolija. I svakodnevica. Anica je u kasnim tridesetima, nezadovoljna svojim životom te odlučuje ukrasti velik novac i zauvijek napustiti zemlju. Film je slijedi tog sudbonosnog dana od jutra do kasnih noćnih sati. Anica provodi dan tiho se pozdravljajući, tajno ostavljajući stvari kod prijatelja i osvećujući se, što joj donosi veliko zadovoljstvo za kojim je uvijek čeznula. Od tih događaja može se sastaviti slika koja prikazuje njezin život. Sve bi išlo po planu samo da joj Stanislav, deset godina mlađi muškarac, nije izjavio ljubav. I sad se zapita: što ako je on ljubav njezina života?
gledaj film

Ptice koje ne polete (1997)
IMDb

Obiteljska kataklizma počinje saznanjem da kći, mlada i uspiješna pijanistkinja, boluje od leukemije. U razumljivoj panici i uzrujanosti, majka se sjeti kako u udaljenoj planinskoj kućici živi njen otac, sa kojim je odavno prekinula svaku vezu. Zajedno sa bivšim mužem donosi odluku da kći odvede kod djeda, koji se maksimalno posvećuje djetetu i počinje je uvoditi u tajnu prirode i živih bića u njoj. Život u prirodi i borba djeda za unukin život obasjava priču i ostavlja snažnu emociju na gledaoca. Priroda, životinje, ljubav, sve djeluje pomalo bajkovito, ali mračni dio prirode dolazi po svoje...
gledaj film

Dobro uštimani mrtvaci (2005)
IMDb

Dobro uštimani mrtvaci crna je komedija poznatog sarajevskog redatelja Benjamina Filipovića (Praznik u Sarajevu). Film je snimljen 2005. u bosansko-slovensko-francusko-talijanskoj koprodukciji, a radnja se odvija u tranzicijskoj Bosni.
Risto i Safet rade u mrtvačnici. Kako bi im posao bio dinamičniji svakodnevno se klade u broj leševa koje će zaprimiti toga dana. Četiri se priče isprepleću i kroz likove korumpirane ministrice, hodže, veterinara i studenta prava donose sliku i kritiku postratnog bosanskog društva i "mlade" demokracije.
gledaj film

Selo gori... i tako (2009)
IMDb


Film je rađen prema motivima iz trećeg ciklusa tv serije "Selo gori, a baba se češlja", a proizveden je u koprodukciji RTS-a i Kontrast Studija, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije, a u okviru kampanje "Srbija protiv raka". U središtu priče je "borba jedne majke i jedne obitelji protiv opake bolesti današnjice - karcinoma", a cilj filma je "buđenje svjesti i odgovornosti prema vlastitom zdravlju kod ljudi kako u gradskim, tako posebno i u seoskim sredinama".
gledaj film

Kaži zašto me ostavi (1993)
IMDb
Film govori o devedesetim godinama i ratnom vihoru u kome se SFRJ raspadala. Peđa, mladić koji živi u Beogradu, dobija poziv za vojnu vežbu međutim, preko noći se obreo na ratištu kod Vukovara. Nakon potresnih iskustava, vraća se u Beograd, ali kao sasvim drugi čovek. Lutajući besciljno ulicama Beograda, slučajno naleće na Veru, devojku koju je upoznao u Vukovaru pod veoma tragičnim okolnostima. Postaje opsednut njome i ne prestaje da misli na nju i da je svuda sledi, potpuno zaboravljajući kako na svoje prijatelje i porodicu, tako i na svoju devojku koja želi da ga odvede u Pariz, i pokušali da počnu život iz početka, daleko od rata i ekonomske krize.
gledaj film

Lutalica (1987)
IMDb
Mlada i prelijepa ciganka dolazi u Beograd i ima samo jednu želju - da postane pjevačica. Pruža joj se šansa kada dobija tezgu sa Bata Kandom u kafani. Njen glas i ljepota postaju nadaleko čuveni okupljajući mnogobrojne obožavaoce. Ne samo da joj popularnost ne donosi sreću, naprotiv sve više svi pa i ona sama postaju robovi njenog šarma.
gledaj film

Doviđenja, kako ste? (2008)
IMDb
Izbor najboljih srpskih aforizama u posljednjih 40 godina, popraćen dokumentarnim snimkama s putovanja po balkanskim zabitima. Narator - Nebojša Glogovac.

Dokumentarac koji se predstavlja kao 'satirično-vizualna putešestvija kroz izbor najboljih srpskih aforizama u posljednjih 40 godina, popraćena nekonvencionalnim i paradoksalnim dokumentarnim snimkama s 50.000 km dugog putovanja po balkanskim zabitima i snimkama prikupljenim u TV-arhivima udaljenih gradića'. Vizualni 'mišung' filma je popraćen pažljivo odabranim aforizmima koje deklamira poznati glumac Nebojša Glogovac.
gledaj film


Svoga tela gospodar (1957)
IMDb

Seoska djevojka Roža (M. Kohn) nije pretjerano lijepa, a kako je još uz to i šepava teško će naći muža. U susjednom selu živi siromašni Jakob (M. Šerment) koji ima sina Ivu (J. Perlaki). Nakon što mu zbog Ivine nepažnje ugine jedina krava, Jakob nagovara sina da oženi bogatu Rožu koja bi im u kuću donijela veliki miraz. Iva nevoljko pristaje, ali odmah daje do znanja Roži da ne želi živjeti s njom kao muž sa ženom jer je 'svoga tela gospodar'. Nesretna Roža želi se vratiti svojim roditeljima, ali oni misle kako je njezino mjesto uz muža.
Gledaj film


H-8 (1958)
IMDb

Dugo godina "H-8" je figurirao kao jedan od ponajboljih hrvatskih filmova, a nerijetki kritičari i danas ga ubrajaju u sam vrh hrvatske kinematografije. Akcijska drama "H-8" (1958) drugo je redateljsko ostvarenje izvrsnog snimatelja Nikole Tanhofera koji je već svojim prvijencem "Nije bilo uzalud", snimljenim 1957., nagovijestio talent za vješto organiziranje fabule i profiliranje likova. Ideja filma potekla je od novinskog članka o prometnoj nesreći koju je izazvao nepoznati vozač automobila.
Gledaj film


Ljubavna pisma s predumišljajem (1985)
IMDb


Hospitalizirani muzikolog i sveučilišni profesor Ivan Kosor zaljubi se u Melitu, suprugu Željka Gajskog, pacijenta s kojim leži u istoj sobi. Melita svakodnevno posjećuje supruga, a Kosor svjedoči polaganu razotkrivanju njihova bračnog stanja. Za privlačnu Melitu zainteresirani su mnogi muškarci s bolničkog odjela, a Kosor joj počinje pisati anonimna ljubavna pisma, koja u njoj pobude romantične osjećaje...
Gledaj film


Vjetar u mreži / Veter v mreži (1989)
IMDb


Slovenski s prevodom

Dvadesetih godina prošloga stoljeća u Novom Mestu okupio se značajan broj slovenskih umjetnika te se održala kulturno-umjetnička manifestacija koja je potom dobila naziv "Novomeška pomlad". Glavni pokrovitelj ove manifestacije bio je uvaženi slovenski slikar Rihard Jakopič. Osim Jakopiča tamo je bio i skladatelj Marij Kogoj, umjetnički kritičar Josip Vidmar te pjesnik Danijel Bohorič kroz čije oči gledamo priču. Čitao se Darwin, Hegel, Marx i Cankar, a otvorena je i prva umjetnička izložba modernog doba. Robar je snimio film prema motivima romana "Novo Mesto" slovenskog pjesnika i pisca Mirana Jarca.
gledaj film
Loading...