Loading...


Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš (2015)
IMDbRadnja filma je smeštena u jednom selu, u crnogorskim brdima, u leto 1968. godine. U jeku izgradnje infrastrukture u SFRJ, u naporima da se siromašni sever Crne Gore putevima poveže sa jugom, u malo selo dolazi geometar Laza, kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim dolazi i njegova žena Klara, balerina iz Novog Sada, koja tokom leta mora da održava kondiciju za narednu pozorišnu sezonu. Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive životom drugačijim od njihovog, samo je jedna linija priče.
gledaj film


Zvizdan (2015)
IMDbZvizdan govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Prva je ljubavna priča smještena u 1991. godinu - predratna previranja, prve barikade i napetost koja među selima doseže vrhunac, nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih iz dvaju susjednih sela. Deset godina kasnije, rat je već gotov, ali ne i zaboravljen - ožiljci još nisu zacijelili i naši se protagonisti moraju suočiti s njima. Treća priča smještena je u 2011. godinu - ni zla, ni napetosti, ni sumnje nisu nestale, ali čini se da je vrijeme za novi početak.
gledaj film


Najljepša je zemlja moja (2012)
IMDb

Kosovo, 1999. NATO bombardira bivšu Jugoslaviju. Mlada srpska udovica Danica živi sa svoja dva sina na srpskoj strani rijeke Ibar. Kad se ranjeni UCK vojnik Ramiz skloni u njezinu kuću, Danica mora donijeti odluku dali da mu pomogne ili ga preda srpskim snagama. Danica mu odlući pomoći, premda zna da time dovodi u opasnost sebe i svoju djecu... Ovo je priča o nemogućoj ljubavi, o izgubljenom djetinstvu i nevidljivom neprijatelju koji još dugo nakon rata odnosi svoje žrtve.
gledaj film


Put lubenica (2006)
IMDb

Jedna Kineskinja i grupica sunarodnjaka krenuli su u potragu za boljim životom, ali ih je sudbina odvela na - Balkan. 'Put Lubenica' je film o trgovini i krijumčarenju ljudi, PTSP-u te ljubavi. Radnja filma se odvija na Balkanu, regiji poznatoj po stoljetnim sukobima među civilizacijama i religijama. Posljednji takav sukob na tom području izbio je nakon raspada SFRJ. U novonastalim državama bilo je teško uspostaviti red i mir, pa su pojedine regije postale utočišta kriminala.
gledaj film


Groznica ljubavi (1984)
IMDbBranko i Vesna su u strasnoj ljubavnoj vezi, ali kad ona zatrudni situacija postaje dramatična. Ona iz zdravstvenih razloga ne sme da abortira, a njena majka ima veoma ambiciozne planove. Majka je skriva dok se ne porodi, a preko advokata stupa u kontakt sa nemačkim bračnim parom koji želi da "kupi" bebu. Vesna, razočarana, pristaje na ovo rešenje. Branko, shvativši da se bebom manipuliše, otme je i sakriva. U međuvremenu Vesna shvati svoju zabludu i pridružuje se Branku. Advokat prijavi otmicu bebe i milicija stupa u akciju. Mladić je uhapšen, beba predata Nemcima, izlaza nema. Tog trenutka Vesnin otac shvata da treba da zaštiti kćerku.
gledaj film


Nastojanje (1982)
IMDbPriča o slikaru koji, proživljavajući ponovno traume iz ratnog djetinjstva, odgajajući nove generacije studenata, dolazi u sukobe s okolinom, ali i sa samim sobom. Neprekidno tragajući za smislom života, na kraju ostaje sam sa svojim djelima i uvjerenjem da će upravo te slike svjedočiti o njegovom životu i nadživjeti ga.
gledaj film


Mujo i Haso 2
Ocjena: n/a


Dva najpoznatija Bosanca. Naoružani iskustvom i drevnom mudrošću naših slovenskih predaka uspješno rješavaju sve životne i društvene probleme, čiji se rezultati kasnije primjenjuju na sve južnoslovenske zemlje. Prisutni u svim ex-YU državama, gdje zbog zakona o autorskim pravima, nastupaju pod drugim imenima. U Srbiji kao Mujo i Haso, U Hrvatskoj kao Mujo i Suljo, u Sloveniji kao Mujo in Suljo itd.
gledaj film


Audicija 2- Nova audicija (1991)
Ocjena: n/aStudenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Admir Glamočak, Jasmin Geljo, Haris Burina, Emir Hadzihafizbegović, Nebojša Šurlan, Mladen Nelević, Irina Dobnik, Jelena Čović, Branko Đurić i Željko Ninčić predstavu su igrali u amfiteatru Doma mladih u Sarajevu, a kad su im to dozvolili profesori, počinju igrati predstavu i na svojoj AKADEMIJI. Posle izvjesnog vremena, priključuju im se i profesori Emir Kusturica i Boro Stjepanović, koji "usput" mijenjaju isto tako par studenata, pa se tako priključuju Željko Kecojević i Senad Bašić. U legendarnu Novu Audiciju '91 u Sarajevu kod profesora Nelevića na ispit su došli: Musa-Pusa, Marinko Ćutuk, Šimširpašić Savudin, Mima Šiš,...
gledaj film


Pjevajte nešto ljubavno (2007)
IMDbGlavni lik filma je Struja , beskompromisni lider demo-benda ‘Kad je prljavi Harry sreo prljavu Sally’. Kako bi došao do novca za izdavanje albuma, Struja je spreman na sve, osim na prodaju svojih rockerskih uvjerenja. Na žalost, sviranje šlagera na svadbi jedina je šansa koja se bendu nudi, a ostatak benda – Strujin najbolji prijatelj, klavijaturist Mario, ljepuškasti pjevač i basista Deni i ravnodušni bubnjar Žlajfa – pokušavaju Struju nagovoriti na kompromis. On u početku odlučno odbija ali kad mu djevojka koju je ostavio, Anja , saopći da je s njim ostala u drugom stanju, Struja odjednom ima većih dilema od toga da li svirati na toj ‘jebenoj svadbi’...
gledaj film


Zlatna pračka (1967)
IMDb


Krajnje neobićna komedija o susretu kosmajskih seljaka sa stanovnicima Divljeg zapada u 19 veku. Ovo su filmska izdanja koja ste nekad voleli, ne dozvolite da padnu u zaborav! Niz komičnih situacija pravi ovaj film jednom od najvećih komedija svih vremena na bivšem Jugoslovenskom podneblju. Komedija koju zaista treba videti iako je snimljena prije četrdesetak godina.
gledaj film


Šmeker (1986)
IMDb
Radnja filma je smeštena na periferiji grada gde jedan mladić i njegova devojka, kroz životnu školu prolaze u kafani i na ulici. Kada on polazi na odsluženje vojnog roka, ona pokušava da se na sve moguće načine izvuče iz takve sredine, i neprezeći ni od čega, ulaže u to čak i sebe – svoj lepi izgled i pozira naga za jedan časopis. Njen mladić ugleda tu fotografiju i, da bi se razjasnio sa njom, beži iz vojske. Vraća se u sredinu u kojoj je do juče i sam bio i tu počinje njegovo sopstveno preispitivanje. Dolazi u sukob sa svojim dojučerašnjim prijateljima, i na kraju se objašnjava i sa svojom devojkom..
gledaj film


Tesna koža 1 (1982)
IMDb
Referent Mita se svakodnevno suočava sa gužvom u kući i na poslu. U pretrpanom stanu svatko traži svoje mjesto pod Suncem. Iskrice sijevaju sa svih strana, a njegova mala plaća je nedovoljna za sve obiteljske potrebe i zahtjeve. Najmlađeg sina mu muči škola i snovi o rabljenoj "Hondi", dok mu je stariji sin vječni apsolvent astronomije, a kći diplomirana pravnica koji bezuspješno traga za poslom. Miti je na poslu sve gore, pa mu je sportska prognoza posljednja slamka za koju se hvata u nadi kako bi mu mogla pomoći izvući se iz vlastite kože koja mu postaje sve tjesnija.
gledaj film


Tesna koža 2 (1987)
IMDbPoduzetan referent tvornice koja je na rubu propasti odluči izgraditi hotel za brojne Turke koji prolaze kroz Jugoslaviju. Za gradnju hotela zainteresira se i jedan Turčin. No direktor tvornice želi osujetiti referentov plan te Turčinu kaže kako referent ima homoseksualnih sklonosti neznajući da je Turčin sklon muškarcima...
gledaj film


Tesna koža 3 (1988)
IMDb
Film "Tesna koža 3" je po mnogima najbolji deo od četiri nastavaka ovog filma. Mita Pantić, službenik u jednom beogradskom preduzeću jednog dana u tramvaju gubi svoju tašnu sa poslovnim projektima, a pronalazi identičnu sa devizama. Taj događaj je uneo mnoge obrte u njegovoj porodici, ali i na poslu. Direktor preduzeća, Srećko Šojić planira da se pomoću tih deviza razduži kod gangstera. Pantić, međutim, odlučuje da pare vrati pravom vlasniku. Ali, od njega ne dobija očekivanu nagradu. Onda dolazi do obrta kojim su svi iznenađeni.
gledaj film


Tesna koža 4 (1991)
IMDbU centru zbivanja su po četvrti put direktor poduzeća Šojić, čija glava puca od raznih mahinacija i kombinacija i službenik Pantić, nesretni mali čovjek koji se bori za svoju pravdu. U stvari, to su dvije raspolućene ličnosti mentaliteta tipičnih za ovo podneblje, koje se u suštini dopunjavaju, odnosno ne mogu jedan bez drugoga...
gledaj film

Crni Gruja i kamen mudrosti (2007)
IMDbDok je turska imperija spremala vojni odgovor na ustanak Srba, svakodnevno su rasli konflikti oko vlasti između Karađorđa i narodnih prvaka. Od najveće važnosti je bilo povući prave poteze, a za to je potrebna mudrost. Uz pomoć vračare Karađorđe saznaje da, po legendi, negde u brdima postoji kamen mudrosti, od kojeg, kada tri puta udariš glavom o njega, postaneš mudriji. Zato angažuje svog rođaka Crnog Gruju, s pomoćnicima Čedom Veljom i Boletom, da mu pronađe taj čudotvorni kamen. Crni Gruja nalazi kamen i, uveren da se od njega stvarno postaje mudriji, odlučuje, naravno, da napravi biznis. Kako se stvari dalje odvijaju, kamen zaista donosi mnogo koristi, ali i neočekivane obrte, što Gruji počinje da stvara velike nevolje.
gledaj film

Obećana zemlja (1986)
IMDb
Doseljenici iz pasivnih krajeva u plodnu Slavoniju i Baranju suočavaju se s direktivom komunističke vlasti po kojoj bi u procesu kolektivizacije, tj. osnivanjem seljačkih radnih zadruga, ostali bez svojih, tek nedavno dobivenih, zemljišnih posjeda. Direktivu provodi Markan Radišić, a njoj se protive mnogi seljaci, ponajprije Miliša Matić. Situacija se zakomplicira kad Markanov sin zaprosi Milišinu kćer. Umjesto smirenja, neprijateljstva još više kulminiraju, pa Markan u samoobrani ubije Milišu. Narodni sud ne nalazi za Markana olakšavajuće okolnosti: dok ga voze u zatvor, on sluša na radiju vijest o ukidanju seljačkih zadruga.
gledaj film

Ortaci (1988)
IMDbPriča o malim ljudima koji svoju egzistenciju pokušavaju osigurati na periferiji velikog grada, u miljeu tržičnog "podzemlja", sumnjivih privatnih inicijativa, sitnih prevaranata i nerealnih ambicija. U taj svijet stiže mladić iz provincije sa namjerom da studira. Ali, umesto studija, on se upušta u sumnjive poslove sa svojim zemljacima, probisvjetima, doživljavajući razne zgode i nezgode u potrazi za lakom zaradom...
gledaj film

Živeti kao sav normalan svet (1983)
IMDbSvetislav Goncić je Radoš, mladić iz provincije koji dolazi u Beograd kako bi upisao glazbenu akademiju. On je pun stvaralačkih i novih glazbenih ideja no njegove ideje na nailaze na plodno tlo. Stanuje u maloj sobici u potkrovlju te kako je često bez novaca stanarinu plaća gazdarici u naturi. Njegovo početno oduševljenje počinje vremenom slabjeti te se polako sve više razočarava svojom sredinom...
gledaj film


Epizoda u životu berača željeza (2013)
Ocjena: n/aNovi film Danisa Tanovića (Ničija zemlja, Cirkus Columbia) nagrađen je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu s 3 nagrade (žiri, najbolji glumac, ekumenski žiri). Romska obitelj živi daleko od urbanih centara Bosne i Hercegovine. Otac Nazif skuplja metal starih automobila radi prodaje. Majka Senada čisti kuću, kuha i brine se za njihove dvije kćeri. Jednog dana osjeti oštru bol u trbuhu. U bolnici joj kažu da nešto nije u redu s djetetom koje nosi te a mora hitno na operaciju. Međutim, Senada nema zdravstveno osiguranje, a kako operacija košta više nego što ova obitelj može priuštiti, upravitelj bolnice ju odbija liječiti.
gledaj film
Loading...